Fogfehérítés

A pozitív kisugárzás, kellemes, megnyerő első benyomás keltésének egyik fontos, elengedhetetlen eleme a szép mosoly, a fehér fogsor. Egyre többen vannak akik nem elégedettek azzal az egyszerű tudattal, hogy ép a fogazatuk, fontosnak tartják azt is, hogy teszetős, fehér fogaik legyenek, mert ez önbizalmat ad, megnyerő, fiatalos külsőt kölcsönöz.
A fogfehérítés: érvek, ellenérvek…..nincsenek

Manapság már nem mindig elég ha”csak ép a fogunk”. Az esztétika igénye egyre magasabbra teszi a mércét. Az Amerikából hozott „keep smile” lassan itt is elvárás. A fogszabályozás korocsoportja is nagyon kitolódott. Szabálytalan, sárga fogakkal bizonyos munkaköröket már be sem lehet tölteni. Hollywoodi mosoly, gyöngyfogsor kell. Szerencsére erre a megoldás nem is olyan elérhetetlen

Tulajdonképpen egyik kedvenc és életfontosságú kémiai elemünk, az oxigén végzi a fogfehérítést. Röviden, egy kis anatómiasegít a mechanizmus megértéséhez. Fogunk „élő” legbelső részét erek, idegek és egy kis kötőszövet alkotja. Ez a fogbél (ami fájni szokott, gyökérkezelés során ezt ölik el). A fogbelet dentin veszi körül, ez a középső réteg, itt még vannak idegvégződések. Legkűlső, szájüreggel érintkező részét a zománc borítja, csontban levő részét pedig a cement. Mi a zománcot szeretnénk fehéríteni: mikroszkópikus szerkezetét hosszú hatszögű csövekből álló váz alkotja, az itt találhatószínezőanyagokat oxidáljuk fogfehérítés során. Tehát több mint a fogrémes felszíni tisztítás, a mélybe hatol és eredeti fogszínünknél fehérebbet varázsol. Az elővigyázatos, mértékletes fogfehérítés nem károsítja a fogat. Mitől válhat időlegesen érzékennyé a fogunk? A zománc túlsó felén ott a dentin az idegvégződésekkel. Ha zománcréteg vékony, vagy a csövecskék üresek, hát az inger hamarabb beér. Ez az oka egyébként a fognyaki érzékenységnek is. Tehát fogfehérítés előtt „kérdezze meg kezelőorvosát,…”.

A fogfehérítésnek többféle módja van: az otthoni, a rendelői és a kettő kombinációja. Ezek a használt anyag koncentrációjában és a behatási időtartamban különböznek egymástól.

Otthoni fogfehérítés

Többnapos, kíméletesebb megoldás. Kisebb koncentrációjú géllel történik, fognyaki érzékenységre panaszkodó pácienseknek inkább ezt javasoljuk. Viszont nem az orvos, hanem a páciens végzi. A rendelőben a fogorvos lenyomatot vesz a fogakról, ez alapján laboratóriumban elkészülnek a fogfehérítő sínek. A páciens otthon feltölti a síneket a fogfehérítő géllel és minimum 6órán át a fogain tartja – éjszaka vele alszik kb.9 alkalommal. Kombinálhajuk a kezelést érzékenység csökkentő géllel.
rendelői fogfehérítés

Egy alkalom alatt próbáljuk kifehéríteni a fogakat. A legerősebb koncentrációjú géllel történik, ami ha a fogon kívül bármihez hozzáér, azt károsítja. Így a fogorvos végzi, maximális körültekintéssel, az ínyre különleges védőréteget helyezve. 1-1,5 órás kezelés. A nagyobb koncentráció miatt ha a kezelés alatt nem is, de másnapra erőteljesebb fogfájás alakulhat ki. Ibuprofenhatóanyagú fájdalomcsillapító bevételét javasoljuk. De nagy előnye a gyorsaság.

Vigyázat, fogfehérítés után legalább két hétig a színező hatású élelmiszereket kerüljük, reggel a pld a sínt csak kávézás után vegyük ki és rögtön öblítsünk. A fog ilyenkor sokkal könnyebben magábaszív minden festékanyagot. Fogunk fehérsége csak akkor marad tartós ha vigyázunk rá.

Több színárnyalatot fehéríteni, csak ténylegesen sötét fogaknál lehet. A fehérség, ugyan nem annyira mint a szépség, de relatív. Készítsünk fényképet a kazelés előtt és után.

Pácienseink egyik visszatérő mondata:” fogaim szinte világítottak a sötétben, mintha diszkófényes megvilágításban lettem volna , elmúlt a rossz szájízem és lehelletem, tisztának érzem magam- legalább a fogaimra most már büszke vagyok”.