Gyermek fogászat

Mit jelent a barázdazárás?

A frissen előtört maradófogak domborzata eltér az öreg lekopott felszínű fogakétól. Magas hegycsúcsok, mély és szűk szakadékok szabdalják, nem lankás domboldal. A mély, nehezen tisztítható barázdákat töltjük fel egy fehér színű folyékony tömőanyaggal, így nem tapad meg az ételmaradék és benne a fogszuvasodást okozó baktériumok.

Hogyan készül?

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes beavatkozás, mely foganként néhány percet vesz igénybe. A fogat először alaposan megtísztítja a fogorvos egy elektromos fogkeféhez hasonló eszközzel, egy kék géllel bekeni, lemossa, megszárítja és végül egy fecskendőből belefolyatja a barázdazáró anyagot a barázdába. Ezt követi a megvilágítás egy kék fénnyel, amitől az anyag megköt és rögtön terhelhetővé válik, tehát lehet enni.

Meddig védi a fogat?

A barázdazárás a barázda védelmét több éven át képes biztosítani. Kis mértékben kophat, ha a fogorvos ellenőrzéskor úgy ítéli meg, hogy ki kell cserélni, ez a fog sértetlensége mellett lehetséges. Félévente ellenőrzés szükséges.

Mikor van szükség barázdazárásra?

Elsősorban maradó, ép rágófogakba készítünk barázdazárást, ezek közül elsőként a 6-os fog bújik elő, hat éves kor körül.
Ez egy nagy rágófog, mely a sor végén sokszor észrevétlenül bújik elő, mivel nincs tejfog elődje. Amikor már nem fedi íny az új fog rágófelszínét, érdemes barázdazárni, ugyanis még nem teljes a mineralizáció, gyorsabban szuvasodik és a sor végén található fogakat a legnehezebb elérni fogmosáskor.
Később 10-14 éves kor között újabb rágófogak jelennek meg, ezeket is érdemes megvédeni.

Gyermekfogászat