Implantológia

I❤️digital World

Bár az Inkák birodalmában is ismert volt a fogak idegen anyaggal- például kővel- való pótlása, mégis a modern világ vívmányának tekinthetjük eme beavatkozások elterjedését. A köztudatban sokkal elfogadottabbak a nagy, akár combcsontot vagy csípőizületet helyettesítő implantátumok, ezektől a sokkal kisebb praktikus műgyökerektől még sokan ódzkodnak. Pedig ez esetben sokkal kisebb az ok aggodalomra. Titánból készülnek, ami egy bioinert- vagyis a szervezet számára semleges- nemesfém. Tehát 98%-ban nincs rá allergia, a sokat emlegetett de kis %-ban előforduló kilökődés nem emiatt következik be. Az implantátum elvesztése egy lehetséges szövődmény, ami más orvosi beavatkozásoknál is előfordulhat. Például egy egyszerű érzéstelenítő beadásánál is lehetnek nagyon komoly következmények, de azt gondolkodás nélkül bevállaljuk.

Behelyezés

Az implantálás egy csodálatos találmány, az alkotórészek precízen illeszkednek egymáshoz, a technológia zseniális és évtizedek gyakorlati tapasztalata és fejlesztése áll mögötte. Nyomatékszabályozós, programozható, steril fiziológiás oldatot pumpáló gép, külön speciális sebészi készlet tartozik mindegyik rendszerhez. A többféle méretben létező implantátum steril csomagolásban érkezik a gyártótól, a műtét steril körülmények között zajlik a fogorvosi rendelőben, érzéstelenítésben. Sokszor egyszerűbb és gyorsabb mint egy hátsó háromgyökerű fog gyökérkezelése.

Legszemléletesebben, de kicsit degradálóan, egy a háztartásban gyakran előforduló munkához hasonlítanám: szekrényt szeretnénk a csempével burkolt falra felszerelni. Miután a megfelelő helyet bemértük, a csempét óvatosan egy jelölőfúróval megjelöljük, majd a fúrógépbe egyre vastagabb fúrókra váltva nagyítjuk a furatot a tipli méretére, amit a végén becsavarunk. A műanyag tipli belsejében is van egy csavarmenet, ebbe kerül az a csavar ami majd megtartja a szekrényt. Hát a műanyag tiplinek felel meg az implantátum, a csempézett falnak (külső keményebb, belső puhább rétegeivel) a csont, a csavar jelképezi a felépítményt ami egy átmenőcsavarral rögzül az implantátumhoz és a szekrény súlya jelenti a rágóerőt.

„Mikor lesz kész?”

Az implantátum behelyezése után legalább 6 hétig, de akár 6 hónapig is várunk a folytatással. Ezt a sebész dönti el, sok mindentől függ: puhább vagy keményebb a csont, mekkora nyomatékkal sikerült becsavarni az implantátumot, alsó vagy felső állcsont, rendelkezésre álló csont mennyisége, volt-e csontpótlás, implantátum vastagsága, hosszúsága, formája, gyártmánya!, páciens életkora, neme, egyéb betegségei, szokásai, harapása, antagonista fogazata, foghúzás óta eltelt idő, fertőzött volt-e a terület és még sorolhatnám. Akkor tekinthető gyógyultnak vagy beépültnek egy implantátum ha a felszínét benőtték a csontsejtek. Ezt sajnos csak mikroszkóp alatt lehetne látni. Ha a páciens panaszmentes, a kezdeti csontosodáshoz szükséges biológiai idő eltelt, az implantátum nem fordul el ellenőrzéskor, a végleges pótlás elkészíthető. Ilyenkor az implantátumra kerül egy felépítmény – ami egy lecsiszolt foghoz hasonlít- és erre készül egy lenyomat alapján fogtechnikai laborban a végleges korona porcelánból vagy cirkóniumból. A felépítmények multifunkcionálisak, ugyanahhoz az implantátumhoz rögzíthetünk különböző alakzatokat, hengert, gömböt, attól függően hogy kivehető fogsor vagy rögzített pótlás kerül majd rá. Elfordulásukat belső hexagonális szerkezetük akadályozza meg.

Ár – garancia

Az internetet böngészők azt tapasztalhatják, hogy nagyok a különbségek. Ezek abból adódnak, hogy a különböző gyártmányok más-más árkategóriát képviselnek. Ahogy az autóiparban létezik Mercedesz, Opel, Suzuki,…., ez az implantátumok piacán is megvan, a nevet is meg kell fizetni de nem alaptalanul, a nagy nevek mögött évtizedek fejlesztése áll, hoszabb garanciaidő. Az sem szokott egyértelmű lenni, mi tartozik bele: csak az első műtét vagy a további lépések is. Mi a vége? Általában így alakul:

  1. Titán csavar műtéti behelyezése: tartalmazza az implantátum árát (gyártmányfüggő!) és a műtéti díjat
  2. Felépítmény ára (gyártmányfüggő)
  3. A végső pótlás, például porcelánkorona ára

A műtét során előfordul, hogy csontpótló anyagra esetleg egy speciális membránra is szükség van. Ezek nagyon megnövelhetik a költségeket. Van amikor az implantátum felszabadítása (megtalálása) a -gyógyulási idő leteltével – kisebb műtéti beavatkozást igényel. Panorámaröntgen elengedhetetlen.

Fogbeültetés előnyei

Egy foghiány pótolható a mellette lévő ép fogak lecsiszolása nélkül. Kivehető fogsorok kiváltása rögzített pótlással több fog vagy esetleg az összes fog elvesztése esetén. Csírahiányok megoldása.

…egy analógia: közlekedhetünk gyalog, szekérrel, tömegközlekedéssel, kisautóval vagy luxusjárgánnyal. Célbaérhetünk bármelyikkel, csak nem mindegy, hogy hogy.